Kürtaj Nedir? Nasıl Yapılır? Türkiye'deki Yasal Uygulama Nedir?

21-05-2024 11:07
Kürtaj Nedir? Nasıl Yapılır? Türkiye'deki Yasal Uygulama Nedir?

Sevgili Okuyucular,

İstenmeyen gebelikler, birçok kişi için zorlayıcı bir durum olabilir. Bu durumla karşılaşanlar için kürtaj, bir seçenek olabilir. Ancak, kürtaj hakkında bilgi sahibi olmak, doğru kararlar vermenize yardımcı olabilir. İşte kürtajın ne olduğu, nasıl yapıldığı ve Türkiye'deki yasal uygulamalar hakkında bilmeniz gerekenler:

Kürtaj Nedir?

Kürtaj, gebelik sonlandırma işlemidir. İstenmeyen bir gebelik olduğunda, kadınlar kürtajı tercih edebilirler. Kürtaj, gebeliğin sonlandırılması için tıbbi bir prosedürdür. Bu prosedür, gebelik kesesinin rahim duvarından çıkarılması veya gebelik ürünlerinin doku parçalarının alınması şeklinde gerçekleşebilir.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj işlemi, genellikle lokal veya genel anestezi altında yapılır. Prosedür, cerrahi veya tıbbi yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Cerrahi kürtajda, genel olarak vajina girişinden rahim ağzına ulaşılır. Uygulanan kürtaj yöntemine göre gerekli cerrahi aletler (küret, kanül) yardımı ile rahim ağzından girilerek rahim içeriği tahliye edildikten sonra operasyon sonlandırılır. Tıbbi kürtajda ise birtakım ilaçlar kullanılarak gebelik sonlandırılır. Hangi yöntemin kullanılacağı, gebenin yaşı ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Türkiye'deki Yasal Uygulama Nedir?

Türkiye'de kürtaj yasaldır ancak belirli koşullara tabidir. Kürtaj yaptırmak için gerekli zaman aralıklarını kaçırmamak gerekmektedir. Kürtaj için uzman doktora hamileliğin başlangıcından itibaren 10’uncu haftaya kadar başvurulabilir. Ülkemizde kürtaj için yasal sınır bu haftaya kadardır. İleri haftalarda, oluşacak olumsuz durumlar haricinde gebeliği sonlandıracak herhangi bir işlem yapılması kesinlikle yasaktır.

Kürtaj uygulaması için mutlaka hekimin onayı gerekmektedir. Bunun dışında herhangi bir operasyon söz konusu olamaz. Hamilelik, anne adayının kendi isteği veya sağlık sorunları nedeniyle sonlandırılabilir. Kendi isteği ile gebeliği bitirme kararı verenler için bir takım prosedürler bulunmaktadır. Hamilelik sırasında oluşan sorunlardan dolayı anneyi korumak adına yapılan kürtaj işlemine ise uzman doktor karar verir.

Kürtaj prosedürü nasıl çalışır?

Kürtaj yaptırmak için her şeyden önce doktorun kontrolü şarttır. Tüm işlem hekim gözetiminde ve idaresinde yürütülmelidir. Kadın doğum uzmanının, kürtaj için gerekli hazırlıkları tamamlayarak, bir takım prosedürleri yerine getirmesi ve dosyaya eklemesi gerekmektedir. Bu işlemler:

· Gebelik Haftasının Tespiti İçin Muayene: gebeliği sonlandırmak için başvuran kişi, Uzman doktor tarafından mutlaka muayene edilmelidir. Yapılan tetkikler sonucunda hamileliğin haftası tespit edilir. Yasal sınırlar içerisindeyse gerekli işlemler başlatılır ve gebelik kısa süre içerisinde sona erdirilir.

· Yöntemin Belirlenmesi: Gebelik sonlandırma işlemi için birden fazla yöntem bulunmaktadır. Vakumlu aspirasyon, prope, revizyone, endometrial gibi çeşitli yöntemleri vardır. Doktorun tavsiye edeceği en uygun yöntem doğrultusunda işleme devam edilir.

· Yasal Prosedürler: Kanunlarımızda hamilelik başlangıcından, 10’uncu haftaya kadar kürtaj sorunsuz bir şekilde yapılabilir. Ancak kişi evli ise eşinin imzası alınmalıdır. Ayrıca hamile kalan kişi 18 yaşından küçükse ebeveyn imzası alınmalıdır.

· Operasyona Hazırlık Aşaması: Kürtaj ağrısız ve acısız bir şekilde gerçekleşir. Ancak operasyon öncesinde doktor hastasını bazı noktalarda uyarmalıdır. Öncelikle operasyondan önce en az 5-6 saat aç kalınmalı ve su tüketilmemelidir. Ayrıca kişinin genel sağlık muayenesi de yapılarak, operasyonu olumsuz etkilemesi muhtemel tüm semptomlar önceden tespit edilmelidir.

· Operasyon: Kürtaj mutlaka steril bir ortamda yapılmalıdır. Bunun için ya doktor muayenehanesinde ya da uygun bir sağlık kuruluşlarında bu işlemi yaptırmalısınız. Steril olmayan ortamlarda yapılması halinde, rahim rahatsızlıklarına neden olacak birtakım semptomlar gelişebilir. Operasyon, en fazla yarım saat gibi oldukça kısa bir süre içerisinde tamamlanır ve ardından hasta taburcu edilebilir.

· Operasyon Sonrası Önemli Hususlar: Kürtaj operasyonu tamamlandıktan sonra hastanın kendisine dikkat etmesi gerekmektedir. Genital bölge ılık su ile yıkanmalıdır. En az 2 hafta süre ile cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir. Bu süre, genişleyen rahim ağzının düzelmesi için gereklidir.

Kürtaj Kararı ve Etik Boyutu

Kürtaj kararı; kişisel, tıbbi ve etik açılardan karmaşık bir konudur. Kürtaj, bir kişinin bedensel bütünlüğüne ve üreme özgürlüğüne müdahale eden bir prosedür olduğu için kürtaj kararı vermeden önce muhakkak bir sağlık uzmanıyla görüşmek önemlidir. Ayrıca, kürtajın yasal ve etik kurallara uygun olarak yapılması gerekmektedir.

Sonuç

Kürtaj, istenmeyen gebeliklerle başa çıkmak için bir seçenektir. Ancak, kürtaj kararı vermeden önce bir sağlık uzmanıyla görüşmek önemlidir. Bu, hem anne sağlığı hem de tıbbi etik açısından önemlidir.

Muayene ve detaylı kontrol için 0.506.170 72 19 nolu telefondan randevu alabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Op. Dr. Muzaffer ŞENGÜL


AYRINTILI BİLGİ ve RANDEVU İÇİN: 0.506.1707219

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.